NPGZ Kennisfestival 2024: De begeleider van de toekomst in beeld

Tijdens het NPGZ (Noordelijk Platform Gehandicaptenzorg) Kennisfestival 2024 kwamen maar liefst 200 begeleiders bij elkaar om samen de toekomst te verkennen. Want hoe verandert het werk als begeleider wanneer er veel minder collega’s zijn om het werk mee te doen? En wat kan technologie betekenen in de zorg voor cliënten?

Onder leiding van Comedy Consultancy hebben we een blik op de toekomst geworpen van het vak als begeleider in de gehandicaptenzorg. Met elkaar zochten we naar antwoorden op de vraag hoe de zorg er in 2040 uit zal zien. Hebben we straks medicatierobots, kunnen we als hologram bij vergaderingen zijn en…? Ideeën die misschien nu nog vergezocht of ondenkbaar lijken, maar we weten allemaal nog wel hoe sceptisch we eind jaren 90 naar de mobiele telefoon keken. Kortom, wie weet wat er straks allemaal mogelijk is!

Workshops

Tijdens het festival werden er acht workshops gegeven door onze eigen collega’s van de verschillende zorgorganisaties. Aan de hand van de vijf kanslijnen hebben we samen verkend hoe we de gehandicaptenzorg toekomstbestendig kunnen maken, en wat dat betekent voor het werk als begeleider. De kanslijnen zijn vijf inhoudelijke ontwikkelthema’s die een duurzame en toekomstbestendige gehandicaptenzorg ondersteunen. Dat gaat bijvoorbeeld over een betekenisvolle dagbesteding en technologie. Maar ook over het zo zelfstandig mogelijk leven van cliënten en de rol van het netwerk daarin.

Stimuleringsprijs 2024

Als kers op de taart is tijdens het NPGZ Kennisfestival de tweejaarlijkse Stimuleringsprijs uitgereikt. Een onafhankelijke jury koos GroVR van Cosis uit als winnaar. GroVR is een behandelmethode om met behulp van91 een VR bril om te leren gaan met agressie. En met de gewonnen 10.000 euro kan GroVR verder verspreid worden, zodat meer mensen er gebruik van kunnen maken.