GroVR – Cosis wint NPGZ Stimuleringsprijs 2024!

Tijdens het Kennisfestival van het Noordelijk Platform Gehandicaptenzorg (NPGZ) op 21 maart is GroVR uitgeroepen tot winnaar van de NPGZ Stimuleringsprijs 2024. Dit initiatief van Cosis is een virtueel programma dat mensen met een lichte verstandelijke beperking leert om te gaan met hun agressie. Het is een nieuwe behandelvorm waarin er gebruik wordt gemaakt van een VR-bril (Virtual Reality).

Als cliënten met GroVR aan de slag gaan, worden situaties nagebootst die bij de deelnemer agressie kunnen opwekken. Dat wordt op maat voorbereid, zodat het goed bij de client past. Door de VR bril wordt een client, natuurlijk passend bij de situatie en niveau, geconfronteerd met triggers en kan hij of zij leren om hiermee om te gaan.

Voorzitter van de jury van de NPGZ Stimuleringsprijs René Boom: “GroVR combineert een agressietraining met VR-innovatie, waarbij het niet alleen de client helpt, maar ook zijn of haar omgeving. Het is prachtig om deze concrete behandelmethode met de prijs van € 10.000,- te stimuleren, zodat het verder verspreid kan worden. Doordat er een uitgebreid behandelprotocol is geschreven kunnen meer behandelaren deze methodiek leren, ook buiten Cosis. Zo kunnen steeds meer cliënten er gebruik van maken en profijt van hebben!”

Het NPGZ Kennisfestival wordt elke twee jaar georganiseerd voor begeleiders die bij de  gehandicaptenzorgorganisaties werken in Friesland, Drenthe en Groningen. Deze editie stond het thema ‘de begeleider van de toekomst’ centraal. In verschillende workshops hebben begeleiders verkend hoe de toekomst van hun vak eruit ziet. Want met de schaarste aan personeel in de zorg en de steeds ouder wordende cliënten, zijn bijvoorbeeld technologieën als de VR bril die GroVR gebruikt, noodzakelijk.